Jongeren spreken over hun ervaringen met vrijwilligerswerk bij voetbalvereniging Bon Boys.

Wij staan op een woensdagavond op het sportpark van Bon Boys. De jongeren komen net van hun eigen training. Deze groep jongeren, tussen de 14 en 16 jaar oud, hebben ons verteld over hun ervaringen als vrijwilligers bij deze voetbalvereniging. Het was een bijeenkomst waarbij wij als FC Noaber certificaten uitdeelden en waarin de jongens hun tips en tops voor elkaar maar ook zeker voor ons deelden. 

Een van de jongeren vertelde ons enthousiast dat hij het vrijwilligerswerk bij Bon Boys “erg leuk” vond. Hij gaf aan dat hij eerst voornamelijk met de jongste jeugd werkte en dit minder een uitdaging vond, maar nu hij is doorgestroomd naar een wat ouder team en heeft hij meer vrijheid gekregen. Dit zorgde voor een positieve verandering in zijn ervaring. 

Een band opbouwen met de kinderen

Een ander aspect dat naar voren kwam, was de interactie met de kinderen. Sommige jongeren gaven aan dat het vaak leuk was, terwijl anderen aangaven dat het niet altijd even gemakkelijk was omdat je de jonge kinderen heel duidelijk moet maken wat wel en niet mag. Wij vonden het mooi om te horen dat de ene vrijwilliger het leuker vond om een serieuzer en hoger team te trainen en de ander vond juist die kinderen soms te serieus, waardoor grappen maken wat lastiger werd en dat was dan wat die vrijwilliger dan weer belangrijk vond. 

De uitdagingen van jeugdvrijwilligerswerk

Naast de leuke aspecten werden er ook uitdagingen besproken. Eén van de jongeren had aanvankelijk moeite met zijn team, waardoor hij overwoog om het contract te verbreken. Gelukkig kreeg hij uiteindelijk de kans om in een beter team te werken en is nu erg enthousiast om door te gaan bij Bon Boys, mits dit te combineren is met school, omdat de jongens ook met eindexamens zitten volgend schooljaar.

Trainingen geven en het juiste team

Tot slot werd er gesproken over het geven van training. n van de jongeren gaf aan dat hij dit aspect van vrijwilligerswerk erg leuk vond, maar dat het succes ervan ook afhing van het team waar hij mee werkte. Een goede klik met het team maakt het trainen een stuk aangenamer. 


Het vrijwilligerswerk bij voetbalvereniging Bon Boys biedt jongeren de mogelijkheid om waardevolle ervaringen op te doen. Van het opbouwen van een band met de kinderen tot het geven van training, deze jongeren hebben kunnen proeven van verschillende aspecten binnen het vrijwilligerswerk. Hoewel er uitdagingen waren, overheersen de positieve ervaringen. Het enthousiasme van deze jonge vrijwilligers is inspirerend en laat zien dat vrijwilligerswerk een verrijking kan zijn voor zowel henzelf als de voetbalvereniging. Bon Boys gaat ook komend seizoen verder met het aanbieden van Noaberdeals via FC Noaber.